ПРО ГОЛОВНЕ
recent

Куди веде підземний хід з Пнівського замку?

В історію Пнівського замку тісно вплетено легенду про підземні ходи, які прокопані були в різних керунках. Закінчення одного з них шукають то в центральній частині міста, то в руїнах замку в міському парку. Інший "стелеться" мало не до Манявського скиту. Про це в соціальній мережф Facebook розповів Михайло Андрійович.
В 2006 р. мав місце початок археологічних досліджень міського Надвірнянського замку. Велися вони під керівництвом директора Інституту археології ЛНУ ім. Франка Михайла Филипчука. Я був приємно здивований, коли в цій особі впізнав свого колишнього викладача історії по навчанню у Виноградівському політехнічному технікумі. Зі своєї сторони сприяв роботі археологів, починаючи від задіювання техніки до надання житла.
З п.М.Філіпчуком та п. Б.Томенком мав немало цікавих бесід, в ході яких отримав відповіді на низку питань. Щодо питання існування підземного ходу мають місце дискусії. 
Мало не кожна оборонна (фортифікаційна) споруда зводилася з передбаченням скритих шляхів відходу з неї в разі осади. Як правило,такі ходи мали довжину до 300 м та завершувалися в певному потаємному місці. В кам_яних скельних породах вони продовбувалися століттями, можуть слугувати й по нині. Та місце під Пнівський замок було вибрано не на скелі - тому, при копанні лазу мали дотримуватися заходи з укріплення сипучої породи дерев_янними конструкціями. Дерево,на відміну від каменю, не довговічне - тому з часом підземний хід міг засипатися.
Інформаційний ресурс БудФонд повідомляє про те, що за одним із переказів із замку вів підземний хід, який виходив десь на території нинішнього парку в місті Надвірна, інший, що підземний хід з'єднував замок і Скит Манявський, що дуже сумнівно, бо із Пнева до Маняви не менше 30 кілометрів. Те, що замки мали таємні підземні ходи, підтверджується дослідженнями подібних твердинь, а також конкретними випадками. До прикладу, кілька років тому у Надвірній в один із таких ходів провалився місцевий ринок. Проте, скільки таких ходів було - не відомо нікому. Кажуть, ними користувалися під час облоги, щоб викликати допомогу, а інколи і для порятунку.